Rekond - Massor med information om Rekond av bilarUtvändig Rekond av motor

Rekond av motorn utvändigt har många fördelar. Dels kommer motorn vara vackrare att titta på vilket kan höja priset om du ska sälja bilen. Om motorn vid rekonden tvättas av noga så är det också lätt att upptäcka eventuella läckage och andra brister som finns.

Genom att regelbundet tvätta av motorutrymmet skyddas bilen från vägsalt som kan både skada elektriska komponenter och saltet skapar en ful beläggning.

Det som normalt ingår i rekond av motorn är.

Rekond av motor
 • Tvättning av hela motorutrymmet med högtryckstvätt.
 • Motorn och motorutrymmet spretas med avfettning.
 • Avfettningsmedlet sköljs bort med högtryckstvätten.
 • Hela utrymmet får torka men hjälp av tryckluft eller varmluft.
 • Gummi- och plastdetaljer behandlas sedan med gummisglans eller vinylglans vid rekond.
 • Påfyllning av alla vätskor så som
  • Spolarvätska
  • Bromsolja
  • Motorolja
  • KylarvätskaAlla bilmodeller kan inte tvättas av med högtryckstvätt vid rekond eftersom vissa modeller har dåligt skydd mot väta. Detta berör t.ex. FSI-motorer från Volkswagen som tillverkades på 1990-talet. Bilmotorn ska inte heller vara jättevarm då den börjar tvättas av utan ska svalna i cirka 30 minuter eftersom det kalla tvättvattnet annars kan ge upphov till stora termiska spänningar i motorn.

Motortvätt vid rekond

Vid rekonditionering brukar motorn tvättas ren och blank. Detta kan tyckas onödigt men med en ren motor utvändigt kan problem förebyggas genom att du lättare kan se eventuella läckage.

En motorvätt innehåller följande moment:

 • Avfettning av motor och motorrum
 • Avspolning med högtryckstvätt

Polering vid rekond av bilen

Efter att bilen tvättats så poleras den vid en rekond. Detta görs för att ta bort oxid och rengöra lacken på djupet.

Vid rekond av lacken så av lacken så maskinpoleras bilen med ett polermedel som är anpassat efter lackens färg och skick. Efter poleringen så vaxas hela bilen vilket för att smuts inte fastnar i samma omfattning.

Extratjänster hos bilrekonditionerare

De som utför rekond på din bil brukar även ha många andra typer av tjänster som du kan nyttja dig av.

Montera fönsterfilm

De flesta bilrekonditionerare kan montera olika skyddande solfilmer eller fönsterfilmer på bilen för att minska mängden solljus eller bara minska värmeinstrålningen i bilen.

Glasförsegling

En glasförsegling innebär att glasrutans yta beläggs men ett tunt skikt som gör att rutan blir lätt att hålla ren från insekter och annan smuts. Dessutom fastnar inte frost lika hårt och rutan blir lättare att skrapa på morgonen.

Ännu en fördel är att reflexerna från mötande bilar minskar vid nattkörning.

Glasförsgling

Eftersom vinterkörning i Sverige är ganska krävande för bilen och kan orsaka rost efter några år så erbjuder många att I samband med rekond även rostskyddsbehandla bilen. Detta kostar ett antal tusen kronor men kan vara värt på nya bilar om bilen har dåligt rostskydd.

Lackförsegling

Lackförsegling görs för att skydda lacken mot smuts och mindre åverkan. Detta kan göras även på en helt ny bil som kommer direkt från bilfabriken.